Κατανοώντας τα σενάρια για το κλίμα. Eργαλειοθήκη για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων


Για να λειτουργήσουν τα κλιματικά σενάρια για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, μια διεθνής ομάδα ερευνητών ανέπτυξε μια ολοκληρωμένη διαδραστική διαδικτυακή πλατφόρμα. Είναι το πρώτο του είδους και παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία για τη χρήση αυτών των σεναρίων - από τις κλιματικές επιπτώσεις έως τις επιλογές μετριασμού και μελλοντικού μείγματος ενέργειας - σε ένα ευρύτερο κοινό πέρα ​​από την επιστήμη. Τα σενάρια βοηθούν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τις επιχειρήσεις, τους χρηματοοικονομικούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών να εκτιμήσουν την απειλή της υπερθέρμανσης του πλανήτη και τρόπους περιορισμού της.
Τα σενάρια για το κλίμα είναι ισχυρά εργαλεία που επιτρέπουν τη διερεύνηση σε πιθανά μελλοντικά κλιματικά πλάνα και πώς αυτά διαμορφώνονται από τις συλλογικές ενέργειες. 
Με βάση τα παραπάνω, κρίνεται σκόπιμο να μπορεί να επιτραπεί η πρόσβαση σε όλες τις ομάδες των υπευθύνων λήψης αποφάσεων, ώστε τα συγκεκριμένα εργαλεία να χρησιμοποιηθούν πραγματικά (Ινστιτούτο Potsdam Research for Climate Impact Research (PIK) που ηγείται του προγράμματος SENSES). 
Η επιστήμη αναπτύσσεται και χρησιμοποιεί σενάρια για το κλίμα εδώ και πολλά χρόνια, με βάση τις προσομοιώσεις υπολογιστών, αλλά τα αποτελέσματα είναι διασκορπισμένα σε πάρα πολλές επιστημονικές δημοσιεύσεις. Τώρα επιχειρείται να προσφερθεί ένας νέος τρόπος πρόσβασης σε αυτές, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να δουν μόνοι τους τι διακυβεύεται με τη σταθεροποίηση του κλίματος και να βασίζουν τις αποφάσεις τους στις καλύτερες διαθέσιμες πληροφορίες. 
Για παράδειγμα, ένας που θέλει να αξιολογήσει το δυναμικό των περιουσιακών στοιχείων  (Αssets) στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, θα ενδιαφερόταν να δει πόσο γρήγορα πρέπει να μειωθούν οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου για να συνεχίσει να θερμαίνεται κάτω από το διεθνώς συμφωνημένο όριο των 1,5 έως 2 ° C. 
Για να διερευνήσει περαιτέρω τις λεπτομέρειες, ο χρήστης μπορεί να μεταβεί σε αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν Ενότητα Εξερεύνησης με Καθοδήγηση (GEM). Τα GEM παρέχουν μια απλή προσέγγιση στα δεδομένα και επιτρέπουν στους χρήστες να αναπτύξουν βασικές γνώσεις από την ανάλυση των ίδιων των σεναρίων. Μπορούν να κατανοήσουν τις ισχυρές τάσεις, όπως την έξοδο άνθρακα ή την απολιγνιτοποίηση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και τις διαφορές στα σενάρια όπως η επίδραση τεχνολογιών όπως η απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα. 
Για όσους ενδιαφέρονται να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο, υπάρχει το Scenario Finder. Οι χρήστες μπορούν να περιηγηθούν σε ένα μεγάλο σύνολο σεναρίων-φίλτρων σύμφωνα με τις υποθέσεις τους για το μέλλον. Όσοι πιστεύουν ότι η αφαίρεση Άνθρακα  στο μέλλον είναι απίθανη, μπορούν να φιλτράρουν σενάρια με χαμηλότερη ποσότητα, με δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (BECCS). 
Το έργο SENSES (κλιματική αλλαγή ScENario ServicES) αποτελεί μέρος του επίσημου Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας για τις Κλιματικές Υπηρεσίες, υποστηριζόμενο από διάφορα υπουργεία και την ΕΕ. Πρόκειται για ένα έργο PIK, Fachhochschule Potsdam, International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA), Wageningen University (WUR) και Stockholm Environment Institute (SEI):
Περισσότερα για την πλατφόρμα πατήστε εδώ

A.Δημητρίου 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φωτοβολταϊκά και «όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε» (του Α.Δημητρίου)

ΥΠΕΝ : Συμφωνία για βιώσιμη λύση στα ζητήματα των τηλεθερμάνσεων στη Δυτική Μακεδονία

Η αναφορά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μεταλιγνιτική Περίοδο και τη Δυτική Μακεδονία