Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Σεπτέμβριος, 2018

Μία άλλη προσέγγιση στο θέμα «Οικονομικότερη Θέρμανση στη Δυτική Μακεδονία» (του Α.Δημητρίου)

Εικόνα
Tον τελευταίο καιρό πολύ κουβέντα γίνεται για το θέμα της οικονομικότερης θέρμανσης σε κατοικίες. Στην περιοχή μας (Κοζάνη) και ειδικότερα όσον αφορά τον αστικό ιστό, το πρόβλημα έχει λυθεί ικανοποιητικά με την εγκατάσταση και λειτουργία της Τηλεθέρμανσης, η οποία παρέχει την οικονομικότερη και συμφέρουσα περιβαλλοντικά λύση για τα νοικοκυριά της πόλης. Τι γίνεται όμως με τα χωριά της περιοχής και τα Δημοτικά Διαμερίσματα που είναι αποκομμένα από το κεντρικό δίκτυο διανομής της Τηλεθέρμανσης και κάθε σκέψη για επέκταση του δικτύου εκεί καταρρέει από άποψη τεχνοοικονομικών ή καθαρά τεχνικών κριτηρίων; To πρόβλημα παραμένει και το δίλλημα μεταξύ πετρελαίου (συμβατικός καυστήρας) ή ξυλολέβητας (είτε pellet είτε ξυλοκάρβουνο) βασανίζει τον κόσμο.

Εταιρείες Ενεργειακών Υπηρεσιών (ESCO) και σύμπραξη Δημοσίου – Ιδιωτών ως εργαλείο Μόχλευσης (του Α.Δημητρίου)

Εικόνα
Από το 2015 ο Νόμος 4342 εναρμόνισε την ελληνική νομοθεσία με την Οδηγία 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου της Ευρώπης, ενσωματώνοντας τις κατευθύνσεις για την Ενεργειακή Απόδοση. Έχει θεσπιστεί πλαίσιο μέτρων για την προώθηση και εφαρμογή των Εθνικών Σχεδίων Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση καθώς και τα αντίστοιχα Καθεστώτα Επιβολής Υποχρέωσης Ενεργειακής Απόδοσης. Από την 1η Ιανουαρίου 2017 θεσπίζεται καθεστώς επιβολής της υποχρέωσης ενεργειακής απόδοσης.  Με τον τρόπο αυτό  εξασφαλίζεται ότι οι διανομείς ενέργειας ή/ και οι εταιρείες λιανικής πώλησης ενέργειας που ορίζονται ως υπόχρεα μέρη,  και λειτουργούν στην Ελληνική Επικράτεια, επιτυγχάνουν έναν σωρευτικό στόχο εξοικονόμησης ενέργειας στην τελική χρήση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.  

Μικρές Τηλεθερμάνσεις... μία πρόκληση πρόσκληση (του Α.Δημητρίου)

Εικόνα
Συχνά λόγος γίνεται για τη χάραξη  εθνικής ενεργειακής πολιτικής τόσο σε Κεντρικό, όσο και σε Περιφερειακό ή Δημοτικό επίπεδο. Δυστυχώς στην Ελλάδα το σύστημα διακυβέρνησης είναι κεντροβαρές αφήνοντας ελάχιστες πρωτοβουλίες στις Περιφέρειες και τους Δήμους, εντάσσοντας  τον όποιο σχεδιασμό και δράση στο αντίστοιχο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Στη Δυτική Μακεδονία υπάρχουν ήδη τρείς μεγάλες πόλεις (Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο) που θερμαίνονται από δίκτυα τηλεθέρμανσης, ενώ στη φάση της κατασκευής βρίσκεται η τηλεθέρμανση Φλώρινας. Η πηγή θερμότητας για τέτοιου είδους εγκαταστάσεις προέρχεται από την ανακτώμενη θερμότητα στους Θερμοηλεκτρικούς Σταθμούς της ΔΕΗ που βρίσκονται στην περιοχή. Το συγκεκριμένο άρθρο δεν θα αναφερθεί σε μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις. Στόχος είναι η ανάδειξη της πρόκλησης μικρής κλίμακας τηλεθερμάνσεων. Μικρής κλίμακας θεωρούνται συστήματα τηλεθέρμανσης ονομαστικής θερμικής ισχύος 150KW μέχρι 3ΜW.