Ο ανύπαρκτος ενεργειακός σχεδιασμός και οι σπασμωδικές κινήσεις (του Α.Δημητρίου)
Έντονη είναι η ανησυχία όλων των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας αναφορικά με το μέλλον των μονάδων της ΔΕΗ, καθώς και των πολιτών που θερμαίνονται με την τηλεθέρμανη (Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο). Σύμφωνα με τις πρόσφατες πληροφορίες, το Υπουργείο και η ΔΕΗ προσπαθούν να επιτύχουν παράταση των ωρών λειτουργίας των συγκεκριμένων μονάδων τους. Δυστυχώς, στο παρά πέντε, οι όποιες προσπάθειες για παράταση υλοποιούνται κάτω από την πίεση πανικού και της μελλοντικής αρνητικής ανάδρασης των Δυτικομακεδόνων, σε μία πιθανή «ψύξη» των πόλεων που τηλεθερμαίνονται.
Ποιο είναι το στρατηγικό πλάνο της κυβέρνησης, πέρα από τα καθησυχαστικά άρθρα που διαρρέουν στον Τύπο και τις δηλώσεις του Υπουργού, κ.Σταθάκη; Δυστυχώς μετά και από τις συγκεκριμένες εξελίξεις δεν προκύπτει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, παρά μόνο σπασμωδικές κινήσεις.
Από την πλευρά των Τηλεθερμάνσεων, ο προβληματισμός γίνεται ολοένα και πιο μεγάλος, αναζητώντας πιθανές εναλλακτικές υποκατάστασης 100% του θερμικού τους φορτίου στα κοντινά σενάρια «παγώματος» των μονάδων (ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ και ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ). Ήδη και στις δύο εγκαταστάσεις τηλεθερμάνσεων (Κοζάνης και Πτολεμαΐδας) υπάρχουν σαν εφεδρεία λέβητες πετρελαίου μερικής υποκατάστασης του ονομαστικού θερμικού φορτίου, όπου δύναται η μετατροπή τους σε λέβητες φυσικού αερίου.
Πριν ένα χρόνο περίπου έγιναν εξαγγελίες για την έλευση του Φυσικού Αερίου (επιτέλους και στη Δυτική Μακεδονία) είτε με τη μορφή κανονικών δικτύων, είτε εικονικών (virtual network) CNG. Και το ερώτημα που γεννάται είναι ποιά είναι εξέλιξη του εγχειρήματος αυτού και σε τι επίπεδο ωριμότητας βρίσκονται οι αντίστοιχες δράσεις (ΔΕΣΦΑ ή ακόμα στα πιο τρελά σενάρια ΤΑΠ).
Σε συνδυασμό με την επιτακτική ανάγκη για λύση του συγκεκριμένου προβλήματος, πρέπει άμεσα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να συνδράμουν για εύρεση άμεσης, βιώσιμης και ουσιαστικής λύσης. Είναι απαράδεκτο σε συναντήσεις στο Υπουργείο να καλούνται μόνο φίλα προσκείμενοι στην κυβέρνηση εκπρόσωποι φορέων, αφήνοντας τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς απ’ έξω.
του Αντώνη Δημητρίου
Πηγή Φωτογραφίας : https://energypress.gr