Όταν ένας σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα μετατρέπεται σε πάροχο καθαρής ενέργειας (του Α.Δημητρίου)


Το 1913 στη Luckenwalde, μια μικρή πόλη 63 χιλιόμετρα  από το Βερολίνο, υπήρξε έντονη συζήτηση στην τοπική κοινότητα για το εάν ένας σταθμός ηλεκτροπαραγωγής θα ήταν πραγματικά απαραίτητος τον 20ο αιώνα. Τελικά, οι υποστηρικτές της τεχνολογίας κέρδισαν και ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα ξεκίνησε και συνέχισε να λειτουργεί, μέσω δύο παγκοσμίων πολέμων μέχρι την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989. Τώρα, 30 χρόνια αργότερα, η συγκεκριμένη εγκατάσταση ανοίγει ξανά τις πόρτες της, αυτή τη φορά ως πάροχος βιώσιμης και καθαρής ενέργειας, καθώς και ως χώρος σύγχρονης τέχνης. 


Αυτή τη φορά, δεν υπάρχει άνθρακας. Αντ 'αυτού, ο χώρος, που ονομάζεται E-Werk, χρησιμοποιεί μια μέθοδο παραγωγής ενέργειας που αναπτύχθηκε από τη γερμανική εταιρεία παραγωγής ενέργειας από βιομάζα Spanner Re², η οποία χρησιμοποιεί woodchips μέσω διαδικασιών πυρόλυσης. Η βιομάζα παρέχεται από την τοπική ξυλεία, συμβάλλοντας περαιτέρω στη μείωση εκπομπών CO2.




Ο υφιστάμενος εξοπλισμός ανακαινίστηκε όπως ταινίες τροφοδοσίας και μεταφοράς άνθρακα, χώρος εγκατάστασης στροβίλου, χώρος ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, ενώ στο κτίριο του λέβητα λαμβάνουν χώρο παρεμβάσεις που συναντούν τη σύγχρονη τέχνη. Η παραγόμενη θερμότητα θα χρησιμοποιηθεί για ιδιοκατανάλωση, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο δημιουργίας θερμοκηπίου ή εργοστασίου ζυθοποιίας στη γειτνιάζουσα περιοχή.  
Α.Δ

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Πηγή Φωτογραφίας : E-WERK Luckenwalde

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φωτοβολταϊκά και «όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε» (του Α.Δημητρίου)

Η αναφορά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μεταλιγνιτική Περίοδο και τη Δυτική Μακεδονία

ΥΠΕΝ : Συμφωνία για βιώσιμη λύση στα ζητήματα των τηλεθερμάνσεων στη Δυτική Μακεδονία