Ένα βιώσιμο νέο υλικό για τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα

Σε μια κοινή ερευνητική μελέτη από τη Σουηδία, επιστήμονες από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Chalmers και το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης έχουν αναπτύξει ένα νέο υλικό για τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα. Το νέο υλικό προσφέρει πολλά οφέλη - είναι βιώσιμο, έχει υψηλό ποσοστό δέσμευσης, ενώ παρέχει χαμηλό λειτουργικό κόστος. Η έρευνα έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό ACS Applied Materials & Interfaces.

Η δέσμευση και η αποθήκευση άνθρακα (CCS) είναι μια τεχνολογία που προσελκύει πολλή προσοχή και συζήτηση. Μεγάλες επενδύσεις και πρωτοβουλίες βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο από τον χώρο της πολιτικής όσο και από τους σχετικούς τεχνικούς κλάδους, για την καταγραφή των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Μέχρι στιγμής, τα σχετικά υλικά και διαδικασίες έχουν συνδεθεί με σημαντικές αρνητικά παράπλευρα αποτελέσματα και υψηλό λειτουργικό κόστος, αν σκεφθεί πως η τιμή εκπομπών CO2 είναι 27 με 29 ευρώ/tn CO2. Μία νέα έρευνα από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Chalmers και το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης στη Σουηδία έχει δείξει τη δυνατότητα μιας βιώσιμης, χαμηλού κόστους εναλλακτικής λύσης με εξαιρετικές, επιλεκτικές ιδιότητες δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα.

Το νέο υλικό είναι ένας βιολογικός υβριδικός αφρός, που εγχέεται με μια μεγάλη ποσότητα ζεολίθων που απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα - μικροπορώδη αργιλοπυριτικά άλατα. Αυτό το υλικό έχει αποδειχθεί ότι έχει πολύ ελπιδοφόρες ιδιότητες. Η πορώδης, ανοικτή δομή του υλικού του δίνει μεγάλη ικανότητα να προσροφά το διοξείδιο του άνθρακα.

"Στο νέο υλικό, πήραμε ζεόλιθους, οι οποίοι έχουν εξαιρετικές δυνατότητες για τη σύλληψη διοξειδίου του άνθρακα και συνδυάζονται με ζελατίνη και κυτταρίνη, η οποία έχει ισχυρές μηχανικές ιδιότητες και μαζί δημιουργεί ένα ανθεκτικό, ελαφρύ, σταθερό υλικό με υψηλή επαναχρησιμοποίηση. η έρευνα έδειξε ότι η κυτταρίνη δεν παρεμβαίνει στην ικανότητα των ζεολίθων να απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα. Η κυτταρίνη και οι ζεόλιθοι μαζί δημιουργούν με αυτόν τον τρόπο ένα φιλικό προς το περιβάλλον, προσιτό υλικό », λέει ο Walter Rosas Arbelaez, PhD φοιτητής στο Τμήμα Χημείας και Χημικών Μηχανικών του Chalmers και ένας από τους ερευνητές πίσω από τη μελέτη.

"Η έρευνα αυτή ταιριάζει με τις συνεχιζόμενες εξελίξεις στην τεχνολογία CCS και CCU (Capture and Utilization of Carbon), ως μια βιώσιμη εναλλακτική λύση με μεγάλες δυνατότητες..”, λέει ο καθηγητής Anders Palmqvist, επικεφαλής της έρευνας για τη μελέτη στο Chalmers.

Οι ζεόλιθοι έχουν προταθεί για δέσμευση άνθρακα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά μέχρι στιγμής, το εμπόδιο είναι ότι τα συνηθισμένα, μεγαλύτερα σωματίδια ζεόλιθου είναι δύσκολο να εργαστούν όταν επεξεργάζονται και εφαρμόζονται σε διαφορετικές εφαρμογές. 

 Α.Δ
Περισσότερα εδώ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φωτοβολταϊκά και «όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε» (του Α.Δημητρίου)

Η αναφορά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μεταλιγνιτική Περίοδο και τη Δυτική Μακεδονία

ΥΠΕΝ : Συμφωνία για βιώσιμη λύση στα ζητήματα των τηλεθερμάνσεων στη Δυτική Μακεδονία