Σχέδιο Πράσινης Ανάκαμψης από τον ΙΕΑ, ύψους 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη της παγκόσμιας οικονομίας.



Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) έχει εκπονήσει ένα σχέδιο πράσινης ανάκαμψης ύψους 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, προσφέροντας στις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έναν οδικό χάρτη για να ανοικοδομήσουν βιώσιμα τις οικονομίες τους μετά την πανδημία του Covid-19.

Η έκθεση βιώσιμης ανάκαμψης, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, έχει σχεδιαστεί για να παρουσιάσει στους παγκόσμιους ηγέτες οικονομικά μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν από το 2021 έως το 2023.

Ορίζει τρεις βασικούς στόχους:

  1. Τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης,
  2. Δημιουργία θέσεων εργασίας και
  3. Οικοδόμηση πιο ανθεκτικών και καθαρότερων ενεργειακών συστημάτων.

«Καθώς σχεδιάζουν σχέδια οικονομικής ανάκαμψης, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να λάβουν σημαντικές επακόλουθες αποφάσεις σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε στην έκθεση ο Fatih Birol, Διευθύνων Σύμβουλος του IEA.

«Αυτές οι αποφάσεις θα διαμορφώσουν την οικονομική και ενεργειακή υποδομή για τις επόμενες δεκαετίες και θα καθορίσουν εάν ο κόσμος έχει την ευκαιρία να επιτύχει τους μακροπρόθεσμους ενεργειακούς και κλιματικούς του στόχους».

Μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια κρίση στον τομέα της δημόσιας υγείας που προκλήθηκε από το ξέσπασμα Covid-19, σημαίνει ότι ο κόσμος βιώνει το χειρότερο οικονομικό του σοκ από τη δεκαετία του 1930. Έχει σημαντικό αντίκτυπο στην απασχόληση και τις επενδύσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της Ενέργειας.

Ο IEA έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι η κρίση του ιού έχει ανοίξει το δρόμο για τη μεγαλύτερη πτώση των παγκόσμιων ενεργειακών επενδύσεων (ρεκόρ φέτος), με επενδύσεις να πέφτουν στο 20%.

Πέρυσι, η παγκόσμια ενεργειακή βιομηχανία απασχολούσε περίπου 40 εκατομμύρια άτομα, αλλά 3 εκατομμύρια από αυτές τις θέσεις εργασίας είτε έχουν χαθεί είτε κινδυνεύουν ως αποτέλεσμα της πανδημίας, σύμφωνα με την ανάλυση της έκθεσης.

Το σχέδιο βιώσιμης ανάκαμψης δημοσιεύθηκε σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως μέρος της εμβληματικής σειράς World Energy Outlook του ενεργειακού οργανισμού.Βασίζεται σε αξιολογήσεις πάνω από 30 συγκεκριμένων μέτρων ενεργειακής πολιτικής και εκτείνεται σε έξι βασικούς τομείς: ηλεκτρική ενέργεια, μεταφορές, βιομηχανία, κτίρια, καύσιμα και αναδυόμενες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Ο ΙΕΑ πιστεύει ότι το σχέδιο θα μπορούσε να προσθέσει 1,1 ποσοστιαίες μονάδες στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη κάθε χρόνο έως το 2023. Επιπλέον θα μπορούσε επίσης να ανακτήσει ή να δημιουργήσει περίπου εννέα εκατομμύρια θέσεις εργασίας ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια και να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που σχετίζονται με την ενέργεια κατά 4,5 δισεκατομμύρια τόνους  μέχρι το τέλος του σχεδίου.

Η επίτευξη αυτών των αποτελεσμάτων απαιτεί παγκόσμια επένδυση περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 0,7% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Για την έκθεση πατήστε εδώ 
 Α.Δ


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φωτοβολταϊκά και «όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε» (του Α.Δημητρίου)

Η αναφορά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μεταλιγνιτική Περίοδο και τη Δυτική Μακεδονία

ΥΠΕΝ : Συμφωνία για βιώσιμη λύση στα ζητήματα των τηλεθερμάνσεων στη Δυτική Μακεδονία