Η Τηλεργασία στο σπίτι μπορεί να μην μειώνει τη χρήση ενέργειας όσο ελπίζουμε



Σε πολλές δημοσιεύσεις έχει παρουσιασθεί πως ο εγκλεισμός της καραντίνας λόγω COVID-19 θα μπορούσε να είναι ένα όφελος για το περιβάλλον, με αποτέλεσμα τη μειωμένη κατανάλωση ενέργειας. Φαίνεται όμως ότι τα οφέλη είναι πολύ λιγότερα από ό, τι δυνητικά θα περίμενε κανείς.
Παρά τη μαζική τηλεργασία στο σπίτι, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η συνολική εξοικονόμηση ενέργειας είναι πιθανό να είναι περιορισμένη και σε πολλές περιπτώσεις θα μπορούσε να είναι ανύπαρκτη. Στην πραγματικότητα, ίσως χρησιμοποιούμε περισσότερη ενέργεια, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε στο IOPscience.
Οι συγγραφείς της μελέτης εξέτασαν την υπάρχουσα έρευνα σχετικά με τον αντίκτυπο της κατ 'οίκον εργασίας. Βρήκαν από τις 39 μελέτες που αναλύθηκαν, 26 πρότειναν ότι η κατ' οίκον εργασία μειώνει τη χρήση ενέργειας μέσω της μειωμένης κατανάλωσης ενέργειας στις αστικές μεταφορές και στην εργασία. Μόνο οκτώ μελέτες δείχνουν ότι ο αντίκτυπος ήταν ουδέτερος ή αρνητικός.
Όμως, όταν συμπεριληφθεί ένα ευρύτερο φάσμα επιπτώσεων, όπως μεταφορές εκτός εργασίας και χρήση οικιακής ενέργειας, η εξοικονόμηση είναι πολύ μικρότερη και πιο απρόβλεπτη. Έτσι, παρά τις υποθέσεις για τα οφέλη εξοικονόμησης ενέργειας από την εργασία στο σπίτι, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο πραγματικά είναι αυτή εξοικονόμηση ενέργειας.
«Αυτή η έλλειψη συναίνεσης σχετικά με τα ενεργειακά και περιβαλλοντικά οφέλη της τηλεργασίας έχει συμβάλει αναμφισβήτητα στην έλλειψη συντονισμένης προώθησης της τηλεργασίας από επιχειρήσεις ή κυβερνήσεις, ακόμη και σε χώρες όπου έχουν διεξαχθεί πολλές μελέτες», λένε οι συγγραφείς.
Οι διαθέσιμες έρευνες δείχνουν ότι η μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας εντοπίζεται όταν το προσωπικό εργάζεται από το σπίτι με πλήρες ωράριο, και όχι μεσοδιάστημα μεταξύ γραφείου και σπιτιού. Και ακόμη και όταν η κατ 'οίκον εργασία είναι πλήρους απασχόλησης, πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλοι παράγοντες, όπως ο τρόπος με τον οποίο οι μετακινήσεις συνδυάζονται συχνά με άλλα καθήκοντα, όπως το σχολείο και οι αγορές.
Για να «δουν» οι εταιρείες τα μεγαλύτερα οφέλη από την τηλεργασία, πρέπει η τελευταία να είναι αρκετά ευρεία ώστε να μπορούν να μειώσουν το μέγεθος της επιφάνειας των γραφείων τους και να μεγιστοποιήσουν την εξοικονόμηση ενέργειας.
Μεταξύ των λόγων που η μείωση της χρήσης ενέργειας είναι μικρότερη από ό, τι νομίζουμε, είναι επειδή η εξοικονόμηση χρόνου συχνά δαπανάται για αναψυχή ή για κοινωνικές δραστηριότητες που συνεπάγονται ούτως ή άλλως ταξίδια.
Οι άνθρωποι που εργάζονται συνήθως από το σπίτι ζουν συχνά πιο μακριά από το γραφείο τους, πράγμα που σημαίνει ότι διανύουν πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις τις ημέρες που κάνουν μετακινήσεις. Για παράδειγμα, μια μελέτη εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι εκείνοι που εργάζονται από το σπίτι έχουν, κατά μέσο όρο, μετακινήσεις 17,2 χιλιομέτρων μακρύτερες από εκείνες που βασίζονται αποκλειστικά στο γραφείο.
«Η έρευνα για το θέμα δείχνει ότι είναι πολύ απλό να υποθέσουμε ότι η τηλεργασία είναι αναπόφευκτα μια πιο βιώσιμη επιλογή. Εάν οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες δεν δεσμευτούν πλήρως για το μοντέλο εργασίας από το σπίτι, πολλές από τις πιθανές εξοικονομήσεις ενέργειας θα μπορούσαν να χαθούν." Πρόσφατη έρευνα δείχνει πως όταν οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα τηλεργασίας, συχνά την υιοθετούν.

"Ένα σενάριο μετά την λήξη της πανδημίας όπου οι εργαζόμενοι θα ήθελαν το καλύτερο και των «δύο κόσμων» - διατηρώντας την ελευθερία και την ευελιξία που βρήκαν από την τηλεργασία στο σπίτι, αλλά και τις κοινωνικές πτυχές της εργασίας στο γραφείο που δεν είχαν χάσει κατά τη διάρκεια του lockdown - δεν θα προσφέρει την εξοικονόμηση ενέργειας που χρειάζεται ο κόσμος », δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Benjamin K Sovacool, καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής στη Μονάδα Έρευνας Επιστημονικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο του Sussex, στο Κέντρο Έρευνας για Energy Demand Solutions.
Α.Δημητρίου

Στοιχεία από World Economic Forum


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φωτοβολταϊκά και «όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε» (του Α.Δημητρίου)

Η αναφορά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μεταλιγνιτική Περίοδο και τη Δυτική Μακεδονία

ΥΠΕΝ : Συμφωνία για βιώσιμη λύση στα ζητήματα των τηλεθερμάνσεων στη Δυτική Μακεδονία