Η Ευρώπη "πιέζεται" να χρηματοδοτήσει φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια, ως μέρος της Πράσινης Συμφωνίας


Η Ευρώπη δέχεται μεγάλη πίεση ώστε να συμπεριλάβει το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια ως μέρος του σχεδίου της μετάβασης σε ένα μοντέλο πράσινης ενέργειας, ενώ αντίστοιχες τάσεις υποστηρίζουν την κατεύθυνση σε επιλεξιμότητα χρηματοδότησης τους.
Η Ευρώπη αντιπροσωπεύει το προοδευτικό πλεονέκτημα στην απάντηση για την αλλαγή του Κλίματος, ενώ ελέγχει τη χρηματοδότηση στις αναπτυσσόμενες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων. Συνεπώς αναφορικά με τις αμφιλεγόμενες αυτές πηγές ενέργειας, θα μπορούσε να θέσει τη γραμμή παγκοσμίως. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφασίσει τους επόμενους μήνες σε ποιο βαθμό το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια, μαζί με άλλους τύπους ενεργειακών τεχνολογιών, θεωρούνται βιώσιμα και αξίζουν επενδύσεων, υπό το πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας.
Η πολιτική, γνωστή ως αειφόρος ταξινομία, αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, μιας εκτεταμένης πολιτικής για το κλίμα που η Επιτροπή θέσπισε στα τέλη του περασμένου έτους και έχει πλέον ενσωματωθεί σε ένα γενικότερο παγκόσμιο σχέδιο για την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία.
Σε μια έκθεση που εξέδωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) την προηγούμενη εβδομάδα, με την οποία εξετάζει τις ενεργειακές πολιτικές της Ευρώπης, προέτρεψε την Ευρώπη να συμπεριλάβει τις παραπάνω τεχνολογίες. «Το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια πρέπει να καλύπτονται από την ταξινόμηση ως τεχνολογίες μετάβασης. Εάν δεν συμβαίνει αυτό, μπορεί να έχει ευρύ αντίκτυπο στην ιδιωτική και δημόσια χρηματοδότηση σε αυτούς τους τομείς."
Αυτοί οι δύο τύποι ενέργειας υπήρξαν από καιρό αμφιλεγόμενοι για διαφορετικούς λόγους, αλλά και οι δύο διαδραματίζουν βασικούς ρόλους στη μείωση των εκπομπών, είτε σε απόλυτη βάση (η πυρηνική ενέργεια εκπέμπει μηδενικές εκπομπές) είτε σχετικά μιλώντας (το φυσικό αέριο εκπέμπει το ήμισυ  διοξείδιο του άνθρακα συγκριτικά με τον άνθρακα).
Οικολογικοί και προοδευτικοί κύκλοι σε όλο τον κόσμο αντιτίθενται όλο και περισσότερο στο φυσικό αέριο, διότι παρόλο που μειώνει τις εκπομπές, δεν αρκεί ώστε να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή στο επίπεδο που αναζητά η επιστημονική κοινότητα. Η ανησυχία αυξάνεται για τις εκπομπές μεθανίου, ένα ισχυρό αέριο θερμοκηπίου που είναι το κύριο συστατικό του φυσικού αερίου.
Όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια, η πυρηνική καταστροφή του Τσερνομπίλ το 1986 στην Ουκρανία δημιούργησε μία αρνητική μνήμη για τη συγκεκριμένη τεχνολογία στην Ευρώπη.
Επιγραμματικά, η μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η μετάβαση από τον άνθρακα σε φυσικό αέριο, το οποίο εκπέμπει το μισό διοξείδιο του άνθρακα από τον άνθρακα όταν καίγεται, είναι οι βασικοί λόγοι για τη μείωση της Κλιματικής Αλλαγής, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ).
Α.Δ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φωτοβολταϊκά και «όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε» (του Α.Δημητρίου)

Η αναφορά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μεταλιγνιτική Περίοδο και τη Δυτική Μακεδονία

ΥΠΕΝ : Συμφωνία για βιώσιμη λύση στα ζητήματα των τηλεθερμάνσεων στη Δυτική Μακεδονία