Μείωση των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας παγκοσμίως (του Α. Δημητρίου)

Οι επενδύσεις, σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε όλο τον κόσμο, εισέρχονται σε μια νέα φάση που θα απαιτήσει από τις κυβερνήσεις και τον ιδιωτικό τομέα να ξανασκεφτούν τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσουν τα έργα τους. 

Την τελευταία δεκαετία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική, διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην πρόσβαση σε  ενεργειακές υπηρεσίες καθώς και στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ωστόσο,  τα τελευταία δύο χρόνια, οι παγκόσμιες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν μειωθεί. Οι παγκόσμιες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κορυφώθηκαν το 2017 στα 326,3 δισεκατομμύρια δολάρια και το 2018 μειώθηκαν κατά 11,5% στα 288,9 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Bloomberg New Energy Finance. Επιπλέον  μειώθηκαν κατά 14% το πρώτο εξάμηνο του 2019 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2018.


Είναι σαφές ότι οι παγκόσμιες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρουσιάζουν αισθητή μείωση. Ποιοι είναι οι παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτήν την πτωτική τάση; Η επιβράδυνση στην αύξηση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να αποδοθεί κυρίως στην μείωση του κόστους της ηλιακής και αιολικής ενέργειας παγκοσμίως και στην αλλαγή των συνθηκών  της αγοράς με μειωμένες επιδοτήσεις σε πολλές χώρες.

Από τη μια πλευρά, το ειδικό κόστος  των  φωτοβολταϊκών (PV) συστημάτων και της αιολικής ενέργειας  μειώνεται ραγδαία. Ο παγκόσμιος σταθμισμένος μέσος όρος του  κόστους εγκατάστασης  για την ηλιακή φωτοβολταϊκή ενέργεια ήταν $4621 / KW το 2010 και το 2018 ήταν $1210 / kW - μείωση κατά 73,8%, σύμφωνα με τον Διεθνές Πρακτορείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το  κόστος εγκατάστασης  συστημάτων αξιοποίησης  της αιολικής ενέργειας μειώθηκε σχεδόν κατά 22% από $1913 / kW το 2010 σε $1497 / kW. Με άλλα λόγια, η απαιτούμενη επένδυση είναι χαμηλότερη για την εγκατάσταση του ίδιου επιπέδου ηλιακής ή αιολικής ισχύος. Παρά τη μείωση των παγκόσμιων επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά 11,5% το 2018 από το προηγούμενο έτος, η νέα εγκατεστημένη ισχύς παρέμεινε η ίδια και στα δύο έτη στα 171 GW. Από την άλλη πλευρά, η αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εξελίσσεται, καθώς περισσότερα έργα ηλιακής και αιολικής ενέργειας μπορούν να χρηματοδοτηθούν με εμπορικούς όρους σε πολλές χώρες μέσω διαδικασιών δημοπρασίας και δημοσίων συμβάσεων προμήθειας.

Μέχρι το 2030, η φωτοβολταϊκή ενέργεια θα είναι η φθηνότερη πηγή ηλεκτρικού ρεύματος, με το σταθμισμένο κόστος (LCOE)  της να φτάνει τα $0,046 / kWh, ακολουθούμενη από την αιολική  στα $0,050 / kWh, και οι δύο θα είναι πολύ χαμηλότερες από τoν  άνθρακα που είναι  στα $0,096 / kWh, σύμφωνα με την Energy Intelligence. Σε αυτό το πλαίσιο, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο άρχισαν να καταργούν σταδιακά τις επιδοτήσεις για την ηλιακή ενέργεια και τον άνεμο με τη μορφή τιμολογίων τροφοδότησης (feed-in-tariffs), οι οποίες τέθηκαν σε εφαρμογή, όταν το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν πολύ υψηλό, σε επενδυτές.

Α.Δ
Πηγή Φωτογραφίας : https://energy-industry.gr






Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φωτοβολταϊκά και «όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε» (του Α.Δημητρίου)

Η αναφορά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μεταλιγνιτική Περίοδο και τη Δυτική Μακεδονία

ΥΠΕΝ : Συμφωνία για βιώσιμη λύση στα ζητήματα των τηλεθερμάνσεων στη Δυτική Μακεδονία