Ελληνική επιστημονική μελέτη στο έγκριτο διεθνές περιοδικό «European Energy Journal” για τις ρυθμιστικές ιδιαιτερότητες της εφαρμογής του Target Model στην Ελλάδα

Σε εκτενή επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται σε δύο συνεχόμενα τεύχη του φημισμένου διεθνούς περιοδικού “The European Energy Journal” του εξειδικευμένου εκδοτικού οίκου Claeys & Casteels Law Publishers, αναλύονται οι ρυθμιστικές ιδιαιτερότητες και οι προκλήσεις εφαρμογής του target model στην Ελλάδα.

Η μελέτη ολοκληρώθηκε από την ερευνητική ομάδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Ενεργειακής Ρύθμισης (www.energy-regulation.eu) υπό την επιστημονική διεύθυνση του Καθηγητή κ. Αντώνη Μεταξά, Προέδρου του Ινστιτούτου και Διευθύνοντος Εταίρου της δικηγορικής εταιρίας Μεταξάς & Συνεργάτες. Σε αυτή συμμετείχαν ο Μιχάλης Μαθιουλάκης, Διευθυντής Επιστημονικής Έρευνας του Ινστιτούτου και η Μαρία Λυκίδη, Διδάκτωρ στα Οικονομικά της Ενέργειας, στέλεχος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας και Energy Expert του Ινστιτούτου.


Η σημαντική αυτή επιστημονική εργασία του Ελληνικού Ινστιτούτου Ενεργειακής Ρύθμισης δημοσιεύεται σε ένα κρίσιμο σημείο για την εξέλιξη της αγοράς ηλεκτρισμού της χώρας καθώς οι σημαντικές καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στην εφαρμογή του Τarget Μodel στην Ελλάδα οδήγησαν πρόσφατα τη ΡΑΕ να καλέσει σε ακρόαση τις διοικήσεις και τα στελέχη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους έχει μετατεθεί χρονικά η έναρξη εφαρμογής του target model αλλά και η πλήρης λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Στην μελέτη της η ελληνική ερευνητική ομάδα παρουσιάζει τους βασικούς ρυθμιστικούς άξονες του Τarget Μodel και τις παραμέτρους που επηρεάζουν την υλοποίησή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς καθυστερήσεις διαφορετικής διαβάθμισης παρατηρούνται σε σειρά ευρωπαϊκών χωρών, κυρίως στο σκέλος που αφορά τη σύζευξη των αγορών, το λεγόμενο market coupling, αλλά ενίοτε και στην αποτελεσματική λειτουργία των αγορών χονδρικής στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενέργειας.
H συνέχεια εδώ...

Πηγή Φωτογραφίας : https://i1.prth.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φωτοβολταϊκά και «όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε» (του Α.Δημητρίου)

Η αναφορά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μεταλιγνιτική Περίοδο και τη Δυτική Μακεδονία

ΥΠΕΝ : Συμφωνία για βιώσιμη λύση στα ζητήματα των τηλεθερμάνσεων στη Δυτική Μακεδονία