Ηλεκτροπαραγωγή απο σκουπίδια και πίστα σκι στη Δανία (του Α.Δημητρίου)


Η εταιρεία BIG, δανέζικη αρχιτεκτονική-τεχνική εταιρεία που δραστηριοποιείται παγκοσμίως, ολοκλήρωσε την "καθαρότερη" μονάδα παραγωγής ενέργειας από σκουπίδια στον κόσμο στην Κοπεγχάγη της Δανίας, η οποία συμπληρώνεται με μια τεχνητή πίστα σκι που είναι ανοιχτή όλο το χρόνο.

Το CopenHill, επίσης γνωστό ως Amager Bakke, είναι ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που βρίσκεται σε βιομηχανική περιοχή της Κοπεγχάγης και μπορεί να μετατρέψει 440.000 τόνους αστικών αποβλήτων-σκουπιδιών σε καθαρή ενέργεια ετησίως.

Σχεδιάστηκε από την BIG και έχει διπλό ρόλο πέρα αυτού της ηλεκτροπαραγωγής, ως δημόσιας υποδομής που είναι γεμάτη με μονοπάτια πεζοπορίας, με πεζοδρόμια και πίστες για σκι στην οροφή του, ενώ επιπλέον φέρει τον ψηλότερο τεχνητό τοίχο αναρρίχησης στον κόσμο στην πρόσοψή του.

Ως μονάδα παραγωγής ενέργειας, το CopenHill είναι τόσο “καθαρό”  καθώς είναι εξοπλισμένο με τις πιο σύγρονες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες, ενώ το οικοδομικό του κέλυφος και η δόμηση του, προσφέρει στην κοινωνική ζωή της πόλης - η πρόσοψή προσφέρεται για αναρρίχηση, η επικλινής στέγη είναι τεχνητή πίστα σκι. 

Ο σχεδιασμός για το χιονοδρομικό κέντρο CopenHill κέρδισε διεθνή διαγωνισμό το 2011, με το κτίριο να αρχίζει να κατασκευάζεται δύο χρόνια αργότερα. Προβλέπεται ότι το κτίριο θα συνεισφέρει ώστε η Κοπεγχάγη να επιτύχει το στόχο της και να γίνει η πρώτη ουδέτερη από άνθρακα πόλη στον κόσμο μέχρι το 2025.

Σαν μονάδα ηλεκτροπαραγωγής είναι εξοπλισμένη με τις τελευταίες τεχνολογίες επεξεργασίας αποβλήτων και παραγωγής ενέργειας, ικανές να αποτεφρώνουν 440.000 τόνους αποβλήτων για να παράγουν καθαρή ενέργεια, παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια και τηλεθέρμανση σε 150.000 σπίτια ετησίως.

Δείτε σχετικό βίντεο εδώ 

Α.Δ




Πηγή Φωτογραφιών : Amager Bakke, Eric Baldwin, https://audi.com

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φωτοβολταϊκά και «όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε» (του Α.Δημητρίου)

Η αναφορά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μεταλιγνιτική Περίοδο και τη Δυτική Μακεδονία

ΥΠΕΝ : Συμφωνία για βιώσιμη λύση στα ζητήματα των τηλεθερμάνσεων στη Δυτική Μακεδονία