Ανάκτηση Απορριπτόμενης Θερμότητας και Γεωθερμία σε δίκτυο τηλεθέρμανσης στην Φινλανδία. (του Α.Δημητρίου)

Στις προσπάθειες για να καταστήσει το δίκτυο τηλεθέρμανσης ουδέτερο από εκπομπές CO2, η εταιρεία Fortum (πάροχος θερμικής ενέργειας – Φινλανδική εταιρεία με πάνω από το 50% μέτοχος το Δημόσιο) ανακοίνωσε ότι θα διακόψει τη χρήση άνθρακα στην πόλη Espoo της Φινλανδίας το 2025. Η γεωθερμική ενέργεια αποτελεί μέρος του ευρύτερου συνδυασμού τεχνολογιών καθαρής ενέργειας για την υποστήριξη αυτών των σχεδίων.

Η Fortum και ο Δήμος του Espoo έχουν δεσμευτεί να προωθήσουν τη θέρμανση αστικών περιοχών με μηδενική χρήση άνθρακα στο δίκτυο τηλεθέρμανσης που λειτουργεί στις περιοχές Espoo, Kauniainen και Kirkkonummi, κατά τη δεκαετία του 2020. Οι εργασίες, για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου σχεδίου, επιταχύνθηκαν με έναν νέο ενδιάμεσο στόχο, να σταματήσουν τη χρήση άνθρακα το 2025. Το συγκεκριμένο έργο ονομάζεται Espoo Clean Heat.

«Η απόφαση της Fortum να διακόψει τη χρήση του άνθρακα και να πετύχει τη θέρμανση αστικών περιοχών με καθαρές πηγές ενέργειας είναι η πιο σημαντική δράση για το κλίμα στο Δήμο του Espoo.  Οι ενεργειακές καθαρές προτάσεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό. Οι νέες λύσεις καθαρής ενέργειας που αναπτύσσονται στο Espoo είναι παγκοσμίως εξαιρετικά παραδείγματα βιώσιμης καινοτομίας», λέει ο Jukka Mäkelä, Δήμαρχος του Espoo.

«Η πρώτη από τις δύο μονάδες με καύση άνθρακα θα παροπλισθεί  το επόμενο καλοκαίρι. Η μερική υποκατάσταση του θερμικού φορτίου  επιδιώκεται με  νέες λύσεις - με την αξιοποίηση της ανάκτησης θερμότητας που αποβάλλεται στη βιομηχανία, σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων,  σε ηλεκτρικές αντλίες θερμότητας (μεγάλης ισχύος), γεωθερμικές αντλίες θερμότητας, γενικά έξυπνες λύσεις απόκρισης στην κάλυψη της θερμικής ζήτησης. Η εστίαση  στην εξεύρεση λύσεων θέρμανσης χωρίς καύση, οδηγούν το κυβερνητικό πρόγραμμα σε μέτρα πολιτικής με προώθηση  χαμηλότερου φόρου ηλεκτρικής ενέργειας για αντλίες θερμότητας και κέντρα παραγωγής θερμικής  ενέργειας αξιοποίησης απορριπτόμενης θερμότητας, που θα συνδέονται με το δίκτυο τηλεθέρμανσης και θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου μας», λέει ο Timo Piispa, επικεφαλής της Fortum για την θέρμανση και ψύξη της Φινλανδίας.

Σύμφωνα με έρευνες, οι Φινλανδοί βλέπουν τις εταιρείες ως τους πιο σημαντικούς παράγοντες για τον «μετριασμό» του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Η Fortum και η πόλη του Espoo έχουν ήδη προβεί σε σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντικατάσταση του άνθρακα.  Το νέο εργοστάσιο βιοαερίου Kivenlahti θα τεθεί σε λειτουργία το επόμενο καλοκαίρι, ενώ αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το γεωθερμικό εργοστάσιο Otaniemi στα τέλη του επόμενου έτους.  Η νέα μονάδα θα χρησιμοποιεί γεωθερμικές αντλίες θερμότητας με θερμότητα που θα απάγεται  από τα λύματα, ενώ η λειτουργία της αναμένεται να ξεκινήσει το 2021 (Suomenoja). Η διακοπή της χρήσης άνθρακα το 2025 θα αυξήσει το μερίδιο των «καθαρών» πηγών θερμικής ενέργειας περίπου σε 85%.

Η τηλεθέρμανση είναι η πιο κοινή μορφή θέρμανσης της Φινλανδίας. Σύμφωνα με στοιχεία του Φιλανδικού Υπουργείου Ενέργειας, 60% των νέων κατασκευών θερμαίνεται με τηλεθέρμανση. Ωστόσο, βάσει της έρευνας που διεξήγαγε η Fortum, οι Φινλανδοί δεν είναι πολύ εξοικειωμένοι με τον τρόπο λειτουργίας της τηλεθέρμανσης. Περισσότερο από το ένα τρίτο των Φινλανδών δεν γνωρίζουν πώς λειτουργεί η τηλεθέρμανση.

Α.Δημητρίου
Πηγή Φωτογραφίας : Flickr CC - By: Alexander Savin

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φωτοβολταϊκά και «όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε» (του Α.Δημητρίου)

Η αναφορά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μεταλιγνιτική Περίοδο και τη Δυτική Μακεδονία

ΥΠΕΝ : Συμφωνία για βιώσιμη λύση στα ζητήματα των τηλεθερμάνσεων στη Δυτική Μακεδονία