To ενεργειακά βέλτιστο κτίριο παγκοσμίως - (Powerhouse Brattørkaia,Νορβηγία)

Ο ενεργειακός τομέας και o οικοδομικός κλάδος αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% των εκπομπών στη βιομηχανία παγκοσμίως σύμφωνα με τη διεθνής οργάνωση World Resources Institute (WRI). Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής συνεχίζουν να αυξάνονται, αυτό οδηγεί στο να οικοδομήσουμε υπεύθυνα - δημιουργώντας χώρους υψηλής ποιότητας για τους ανθρώπους, μειώνοντας ταυτόχρονα και το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.

Το Powerhouse Brattørkaia στη Νορβηγία, που είναι το βέλτιστο ενεργειακά κτίριο στον κόσμο, στοχεύει να θέσει ένα νέο πρότυπο στην κατασκευή των κτιρίων του αύριο. Το συγκεκριμένο κτίριο, που βρίσκεται στην Νορβηγία, παράγει περισσότερη ενέργεια από ό,τι καταναλώνει κατά τη διάρκεια λειτουργίας του, συμπεριλαμβανομένων και των ενεργειακών ισοζυγίων στη φάση της κατασκευής. 


Κατά μέσο όρο, το κτίριο παράγει πάνω από το διπλάσιο ποσό ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει καθημερινά και θα καλύψει με ανανεώσιμη ενέργεια, τα γειτονικά κτίρια, τα ηλεκτρικά λεωφορεία, τα αυτοκίνητα και τα σκάφη μέσω ενός τοπικού μικρο-δικτύου (micro-grid).

Ο στόχος του εγχειρήματος είναι τριπλός, να μεγιστοποιήσει την ποσότητα της καθαρής ενέργειας που παράγεται από το κτίριο, να ελαχιστοποιήσει την ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία του και να αποτελέσει ένα ευχάριστο χώρο για τους ενοικιαστές του και το ευρύ κοινό. Ο χώρος του κτιρίου έχει επιλεγεί προσεκτικά για να εξασφαλίσει μέγιστη έκθεση στον ήλιο καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας και σε όλες τις εποχές. Η λοξή, πενταγωνική οροφή του και το πάνω μέρος της πρόσοψης είναι επενδυμένα με σχεδόν 3000 m2 ηλιακών συλλεκτών, τοποθετημένα έτσι ώστε να συγκεντρώνουν όσο το δυνατόν περισσότερη ηλιακή ενέργεια.


Μικτή Επιφάνεια Κτιρίου : 17.800m2
Ενεργειακή Απόδοση : 457ΜWh ετησίως 
Συνολική Ηλιακή Συλλεκτική Επιφάνεια : 2.867m2

Περισσότερα εδώ 



Πηγή Φωτογραφίας : https://snohetta.com 



Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φωτοβολταϊκά και «όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε» (του Α.Δημητρίου)

Η αναφορά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μεταλιγνιτική Περίοδο και τη Δυτική Μακεδονία

ΥΠΕΝ : Συμφωνία για βιώσιμη λύση στα ζητήματα των τηλεθερμάνσεων στη Δυτική Μακεδονία