Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Σεπτέμβριος, 2019

Να ενισχυθεί ο ρόλος του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για τη στήριξη λιγνιτικών περιοχών

Εικόνα
Τις δράσεις μέσω των οποίων θα υλοποιηθεί το αναθεωρημένο, αυξημένης φιλοδοξίας Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) περιέγραψε ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών της ΕΕ. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θωμάς, «Για τη νέα ελληνική κυβέρνηση, το ΕΣΕΚ θα αποτελέσει ένα βασικό εργαλείο πάνω στο οποίο θα στηθεί η εθνική ενεργειακή πολιτική. Υπάρχει η πρόθεση να λάβουμε υπόψη τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και να προσθέσουμε νέες, φιλόδοξες πολιτικές, όπως άλλωστε τονίστηκε και από τον πρωθυπουργό, στην ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Έχουμε ξεκινήσει νέα διαβούλευση σε εθνικό επίπεδο για την αναθεώρηση του ΕΣΕΚ.  Όσον αφορά στις συστάσεις της πολιτικής, η κυβέρνηση αναθεωρεί τον στόχο για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα από 31% σε 35%. Για την ενεργειακή αποδοτικότητα, θα υιοθετήσουμε έναν πιο φιλόδοξο στόχο από αυτόν πο

Συνέδριο ΣΕΓΜ 2019, 26 & 27 Σεπτεμβρίου 2019

Εικόνα
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο μελετητικός – συμβουλευτικός κλάδος αναγνωρίζεται και προσεγγίζεται ως ένας πολύ σημαντικός κλάδος της οικονομίας, λόγω της πολύ μεγάλης ουσιαστικής, ανταποδοτικής και προστιθέμενης αξίας του.

Ειδική Οικονομική Ζώνη - στήριξη περιοχών σε καθεστώς μετάβασης, το παράδειγμα INVEST-PARK στην Πολωνία (του Α.Δημητρίου)

Εικόνα
Κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής περιόδου, το Walbrzych, μία πόλη στην περιοχή της Σιλεσίας, Πολωνία, ήταν το κέντρο εξορυκτικών δραστηριοτήτων καθώς και κέντρο βιομηχανικής ανάπτυξης. Ωστόσο, η οικονομική αναδιάρθρωση που έλαβε χώρα τη δεκαετία του 1990 στην Πολωνία, οδήγησε σε σημαντική μείωση της περιφερειακής οικονομίας. Για να αντισταθμιστεί αυτή η μείωση και υποβάθμιση της περιοχής της Σιλεσίας, ιδρύθηκε το Invest-Park, μία Ειδική Οικονομική Ζώνη η οποία συστάθηκε από το πολωνικό Υπουργικό Συμβούλιο το 1997 και παρέχει δημόσια ενίσχυση υπο μορφή απαλλαγής φόρου εισοδήματος για επενδυτές (εκτός των άλλων ενθαρρύνσεων). Με τον τρόπο αυτό η περιοχή έγινε ελκυστική, προσελκύοντας  επιχειρήσεις και το επενδυτικό ενδιαφέρον. Η συγκεκριμένη ζώνη βρίσκεται στη νότια Πολωνία, Σιλεσία και αποτελείται από 41 υποζώνες, καταλαμβάνοντας συνολική έκταση 221.000 km2. 

ΜΟΔ “Μεθοδολογία Ανάπτυξης δημοτικού συστήματος διαχείρισης Βιοαποβλήτων”

Εικόνα
Η Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ ΑΕ) συνέταξε και δημοσιοποίησε το Εγχειρίδιο (Οδηγό) “Μεθοδολογία Ανάπτυξης δημοτικού συστήματος διαχείρισης Βιοαποβλήτων”, το οποίο έχει ως στόχο να αποτελέσει ένα πρακτικό εργαλείο για τους Δήμους για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη συστημάτων διαχείρισης βιοαποβλήτων μέσω:

Όταν ένας σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα μετατρέπεται σε πάροχο καθαρής ενέργειας (του Α.Δημητρίου)

Εικόνα
Το 1913 στη Luckenwalde, μια μικρή πόλη 63 χιλιόμετρα  από το Βερολίνο, υπήρξε έντονη συζήτηση στην τοπική κοινότητα για το εάν ένας σταθμός ηλεκτροπαραγωγής θα ήταν πραγματικά απαραίτητος τον 20ο αιώνα. Τελικά, οι υποστηρικτές της τεχνολογίας κέρδισαν και ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα ξεκίνησε και συνέχισε να λειτουργεί, μέσω δύο παγκοσμίων πολέμων μέχρι την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989. Τώρα, 30 χρόνια αργότερα, η συγκεκριμένη εγκατάσταση ανοίγει ξανά τις πόρτες της, αυτή τη φορά ως πάροχος βιώσιμης και καθαρής ενέργειας, καθώς και ως χώρος σύγχρονης τέχνης.  Αυτή τη φορά, δεν υπάρχει άνθρακας. Αντ 'αυτού, ο χώρος, που ονομάζεται E-Werk, χρησιμοποιεί μια μέθοδο παραγωγής ενέργειας που αναπτύχθηκε από τη γερμανική εταιρεία παραγωγής ενέργειας από βιομάζα Spanner Re², η οποία χρησιμοποιεί woodchips μέσω διαδικασιών πυρόλυσης. Η βιομάζα παρέχεται από την τοπική ξυλεία, συμβάλλοντας περαιτέρω στη μείωση εκπομπών CO2.

Μείωση των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας παγκοσμίως (του Α. Δημητρίου)

Εικόνα
Οι επενδύσεις, σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε όλο τον κόσμο, εισέρχονται σε μια νέα φάση που θα απαιτήσει από τις κυβερνήσεις και τον ιδιωτικό τομέα να ξανασκεφτούν τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσουν τα έργα τους.  Την τελευταία δεκαετία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική, διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην πρόσβαση σε  ενεργειακές υπηρεσίες καθώς και στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ωστόσο,  τα τελευταία δύο χρόνια, οι παγκόσμιες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν μειωθεί. Οι παγκόσμιες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κορυφώθηκαν το 2017 στα 326,3 δισεκατομμύρια δολάρια και το 2018 μειώθηκαν κατά 11,5% στα 288,9 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Bloomberg New Energy Finance. Επιπλέον  μειώθηκαν κατά 14% το πρώτο εξάμηνο του 2019 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2018.

Δελτίο για την Ελληνική Οικονομία & Επιχειρήσεις, Σεπτέμβριος 2019

Εικόνα
Στα επίπεδα του 2000, έχει επανέλθει η καταναλωτική εμπιστοσύνη και σε προ κρίσης επίπεδα οι προσδοκίες των επιχειρήσεων. Το σχέδιο ανάταξης της οικονομίας, όπως παρουσιάστηκε από τον Πρωθυπουργό  Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, είναι στην κατεύθυνση που δίνει έμφαση σε φοροελαφρύνσεις και στη διαμόρφωση ενός επιχειρηματικού περιβάλλοντος φιλικού προς τις ιδιωτικές επενδύσεις. Για να υπάρξουν όμως αναπτυξιακές προοπτικές και να ξεφύγει η Χώρα από τη στασιμότητα του 1,5% ρυθμού ανάπτυξης (α’ εξάμηνο 2019), απαιτούνται και πρόσθετα μέτρα, ιδίως για την ενίσχυση της μεταποίησης και άλλων δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας. 

Επιτάχυνση στις διαδικασίες αδειοδότησης ΑΠΕ

Εικόνα
Επιτάχυνση στις διαδικασίες κατά 6 μήνες για τις "πράσινες" επενδύσεις φέρνει η κατάργηση της άδειας εγκατάστασης που προβλέπει το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται  σε διαβούλευση. Τα έργα που επηρεάζει θετικά η κατάργηση της υποχρέωσης λήψης άδειας εγκατάστασης, είναι όσα ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες:  

Υδρογόνο, το καύσιμο του μέλλοντος; (του Α.Δημητρίου)

Εικόνα
Για χρόνια, το υδρογόνο προωθείται σαν ένα καθαρό και αποτελεσματικό καύσιμο, ικανό να τροφοδοτήσει την οικονομία, τις μεταφορές και τη βιομηχανία. Οι επενδύσεις που λαμβάνουν χώρα στις μέρες μας σηματοδοτούν την έναρξη της επανάστασης του υδρογόνου. Έχει τη δυνατότητα να στηρίξει την Οικονομία, ενώ οι μόνες εκπομπές του είναι λίγο καθαρό νερό. Οι προβλέψεις μιας επικείμενης «επανάστασης για το υδρογόνο» αμφιταλαντεύονται εδώ και δεκαετίες. Μέχρι στιγμής, η επανάσταση ήταν αόριστη, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει. Οι τεχνολογίες καυσίμου υδρογόνου βρίσκονται σε ανοδική εξέλιξη. Η Κίνα επιδιώκει να διοχετεύσει ένα εκατομμύριο οχήματα με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου στους δρόμους της μέχρι το 2029 και μέχρι το 2023 θα έχει επενδύσει περισσότερα από 17 δισεκατομμύρια δολάρια σε τεχνολογίες υδρογόνου. Η Ιαπωνία προετοιμάζεται να πραγματοποιήσει τη δεύτερη Υπουργική Σύνοδο για το υδρογόνο, ένα διεθνές φόρουμ που ξεκίνησε το 2018 για την προώθηση της παγκόσμιας υιοθέτησης υδρογόνου. Το Ην

Η αναφορά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μεταλιγνιτική Περίοδο και τη Δυτική Μακεδονία

Εικόνα
Συγκεκριμένη αναφορά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη Μεταλιγνιτική Περίοδο και τη Δυτική Μακεδονία, στη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ. «Θα σκεφτούμε το νέο πλαίσιο με το οποίο θα γίνει. Θα δώσω μάχη για να εξασφαλίσουμε πόρους για τη μεταλιγνιτική μετάβαση. Η Δυτική Μακεδονία, την οποία αφορά ιδιαίτερα αυτή η μετάβαση, είναι το ενεργειακό κέντρο της χώρας κι έχει δυναμικό με τεχνικές δυνατότητες, έχει μεγάλες εκτάσεις και γι' αυτό θα μπορούσε να προσελκύσει επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως φωτοβολταϊκά δίκτυα, ενώ μπορεί να γίνει και κέντρο μεταποιητικής δραστηριότητας».

To ενεργειακά βέλτιστο κτίριο παγκοσμίως - (Powerhouse Brattørkaia,Νορβηγία)

Εικόνα
Ο ενεργειακός τομέας και o οικοδομικός κλάδος αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% των εκπομπών στη βιομηχανία παγκοσμίως σύμφωνα με τη διεθνής οργάνωση World Resources Institute (WRI). Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής συνεχίζουν να αυξάνονται, αυτό οδηγεί στο να οικοδομήσουμε υπεύθυνα - δημιουργώντας χώρους υψηλής ποιότητας για τους ανθρώπους, μειώνοντας ταυτόχρονα και το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Το Powerhouse Brattørkaia στη Νορβηγία, που είναι το βέλτιστο ενεργειακά κτίριο στον κόσμο, στοχεύει να θέσει ένα νέο πρότυπο στην κατασκευή των κτιρίων του αύριο. Το συγκεκριμένο κτίριο, που βρίσκεται στην Νορβηγία, παράγει περισσότερη ενέργεια από ό,τι καταναλώνει κατά τη διάρκεια λειτουργίας του, συμπεριλαμβανομένων και των ενεργειακών ισοζυγίων στη φάση της κατασκευής.  

Ενδέκατο Citizens Energy Forum - Δουβλίνο, 12-13 Σεπτεμβρίου

Εικόνα
Το Citizens’ Energy Forum ιδρύθηκε το 2008 και συνεδριάζει ετησίως για να διερευνήσει τις προοπτικές και το ρόλο των καταναλωτών στην ενεργειακή αγορά της ΕΕ. Όπως και πέρυσι, η εκδήλωση διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την Επιτροπή Κανονισμού για τις Ρυθμιστικές Υπηρεσίες (CRU), την ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή ενέργειας και νερού της Ιρλανδίας.

Ελληνική επιστημονική μελέτη στο έγκριτο διεθνές περιοδικό «European Energy Journal” για τις ρυθμιστικές ιδιαιτερότητες της εφαρμογής του Target Model στην Ελλάδα

Εικόνα
Σε εκτενή επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται σε δύο συνεχόμενα τεύχη του φημισμένου διεθνούς περιοδικού “The European Energy Journal” του εξειδικευμένου εκδοτικού οίκου Claeys & Casteels Law Publishers, αναλύονται οι ρυθμιστικές ιδιαιτερότητες και οι προκλήσεις εφαρμογής του target model στην Ελλάδα. Η μελέτη ολοκληρώθηκε από την ερευνητική ομάδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Ενεργειακής Ρύθμισης (www.energy-regulation.eu) υπό την επιστημονική διεύθυνση του Καθηγητή κ. Αντώνη Μεταξά, Προέδρου του Ινστιτούτου και Διευθύνοντος Εταίρου της δικηγορικής εταιρίας Μεταξάς & Συνεργάτες. Σε αυτή συμμετείχαν ο Μιχάλης Μαθιουλάκης, Διευθυντής Επιστημονικής Έρευνας του Ινστιτούτου και η Μαρία Λυκίδη, Διδάκτωρ στα Οικονομικά της Ενέργειας, στέλεχος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας και Energy Expert του Ινστιτούτου.

Φωτοβολταϊκά: Ευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας τον Ιούλιο με 23 νέα έργα και 142,8 MW

Εικόνα
Σύμφωνα με δεδομένα της GlobalData, τις επιδόσεις της Ελλάδας ακολούθησε Ισπανία και η Πορτογαλία, με 4 και 2 έργα, αντίστοιχα. Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν άλλωστε τα στοιχεία που εξέδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το προηγούμενο διάστημα, τα οποία συνθέτουν μία εικόνα σημαντικής ανόδου της αγοράς ηλιακής ενέργειας. Υπενθυμίζεται επίσης ότι σύμφωνα με τη ΡΑΕ, άνω των 6 GW νέας φ/β ισχύος, που μεταφράζεται  σε περισσότερα από 500 νέα έργα, βρίσκονται στην ουρά για την χορήγηση αδειών παραγωγής, προκειμένου να συμμετάσχουν στις επερχόμενες διαγωνιστικές διαδικασίες.

Κομισιόν και Παγκόσμια Τράπεζα εξετάζουν τη μετατροπή της Δ.Μακεδονίας σε Κέντρο Αποθήκευσης Ενέργειας

Εικόνα
Η αρμόδια ομάδα της Παγκόσμιας Τράπεζας έχει κάνει ήδη επαφές με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στην Ελλάδα - με εξαίρεση τη ΔΕΗ, λόγω άρνησης της προηγούμενης διοίκησης Σχέδιο μετατροπής της Δυτικής Μακεδονίας σε  Κέντρο Αποθήκευσης Ενέργειας που θα εξυπηρετεί και τις χώρες των Βαλκανίων εξετάζει η Κομισιόν σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα.  Στο πλαίσιο της ομαλής μετάβασης από τα στερεά καύσιμα στις ΑΠΕ περιοχών άμεσα εξαρτώμενων από το λιγνίτη και τον άνθρακα η Κομισιόν έχει αναθέσει στην Παγκόσμια Τράπεζα την κατάρτιση τεχνικοοικονομικής για την υποκατάσταση των στερεών καυσίμων και της οικονομικής δραστηριότητας στις περιοχές Δυτικής Μακεδονίας στην Ελλάδα και Σιλεσία στην Πολωνία. 

Ανάκτηση Θεμότητας απο το Μετρό του Λονδίνου (του Α.Δημητρίου)

Εικόνα
Οι υψηλές θερμοκρασίες στη Βόρεια Γραμμή του Μετρό θα αρχίσουν σύντομα να θερμαίνουν τα σπίτια στο Islington, στο βόρειο Λονδίνο, με ένα σχέδιο που θα αξιοποιήσει τη θερμότητα από το υπόγειο Μετρό. Αυτή η πρωτοβουλία θεωρείται ότι είναι η πρώτη παγκοσμίως, η θερμότητα που πριν πήγαινε χαμένη από την Northern Line πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ώστε να διοχετεύεται σε σπίτια και επιχειρήσεις στον δήμο του Islington, στο Βόρειο Λονδίνο, μέχρι το τέλος της χρόνιας. Μέχρι το τέλος του έτους, το έργο θα παρέχει θερμότητα από την υπόγεια γραμμή σε εκατοντάδες σπίτια και επιχειρήσεις που αποτελούν μέρος ενός συστήματος θέρμανσης στο συγκεκριμένο Δήμο.